Zondag 7 juli 2019, St. Godelievekerk, Aalter-Brug
Wie wordt de sterkste man van Vlaanderen? Op het kerkplein tillen enkele dappere kandidaten om beurten zware gewichten op, aangemoedigd door hun fanclub. Onder hen ook een paar leden van Le Collectif Musical, die zich voornemen om nooit ruzie te zoeken met deze spierbundels. Maar net wanneer het spannend wordt – Ninja tilt 300kg op! – moeten we de wedstrijd verlaten. Wij worden in de kerk verwacht om er te aperitieven! Met Mozart!
Wie nu direct een jolige polonaise verwacht, moet nog even geduld hebben. We beginnen met het eerste deel uit Mozarts Strijkkwartet in D mineur, dezelfde toonaard als zijn Requiem.Vanaf de eerste maten sotto vocenemen we het publiek mee op een tocht vol drama en lyriek. Mozart schreef niet veel strijkkwartetten in mineurtoonaarden, dus profiteer van deze zeldzame gelegenheid en zwelg maar vrolijk mee.
Na drama is er tijd voor meditatie. Letterlijk, want we begeven ons in het hedendaagse repertoire metMeditationuit het vierde strijkkwartet van Peteris Vasks. Waarschijnlijk bestaat er een hele hoop apparatuur waar je hippe klankeffecten mee kan bereiken, maar onze dirigent stuurt gewoon vier muzikanten naar de achterkant van de kerk om een stereo-effect te creëren. Oldskool, maar erg effectief. De eerste violen zingen een klaaglied in de hoogste regionen die hun viool maar aankan, de andere stemmen begeleiden hen als een koor in een Griekse tragedie.
Nu we het toch over een tragedie hebben, kunnen we ineens Les Larmes de Jacquelinevan Offenbach ook wel even brengen. In het gelijknamige verhaal van Arsène Houssaye ontmoeten de geliefden Jacqueline en Pierre elkaar elke dag aan een fontein. Ze beloven elkaar eeuwige trouw, maar op een dag daagt Pierre niet op. Jacqueline beseft al snel dat hij is opgeroepen om aan het front te gaan vechten. Niet zeker of ze hem ooit weer zal terugzien, gaat Jacqueline het klooster in, maar ze blijft elke dag hoopvol naar de fontein gaan. En op een dag is Pierre terug! Maar Jacqueline kan zijn geliefde niet meer zijn, zij gaf haar woord aan God. Van verdriet sterft ze in de armen van Pierre. Offenbach gaf in zijn compositie de hoofdrol aan de cello, en het leek wel of hij daarbij onze soliste Renke Van Impe in gedachten had. Niemand speelt dit werk meeslepender dan zij!
Tijd voor een beetje volksmuziek nu. In zijn Bohmisk-dansk folketonegebruikt Carl Nielsen enkele melodieën uit de Tsjechische en Deense volksmuziek. De bekendste hiervan is Queen Dagmar, over de Boheemse prinses Dagmar die met de Deense koning Waldemar trouwde en uitzonderlijk geliefd was bij haar volk. Het lied bezingt al haar goede daden terwijl zij op haar sterfbed ligt. Nielsen componeerde het werk in opdracht van de Deense radio voor het bezoek van de Tsjechische dirigent Jaroslav Krupka. Het publiek moet geen stress hebben: we geven op voorhand een snelcursus Volksmelodieën Herkennen zodat u helemaal mee bent.
En hier hebben we onze goeie vriend Mozart weer! Hij is opnieuw zijn vrolijke zelf en staat klaar om de champagne te ontkurken. Vergeet al uw zorgen en leun rustig achterover met dit Divertimento in F majeur. Schol!
-Joke Verswijvel